Veilig oversteken

2018 - 2019

Wie te voet onderweg is in de stad, komt altijd verkeerslichten tegen. Die werken dag en nacht, bij regen en zonneschijn, ongeacht of het druk is of niet. Luc die aan het joggen is, juf Els met haar klasje kleuters, Ahmed die zijn trein moet halen, Liesbeth die in haar rolstoel de stad trotseert, niemand ontsnapt eraan. Wie voor een rood licht moet wachten, heeft vaak het gevoel zijn tijd te verliezen. Of hij vindt dat andere lichten te lang op groen staan, zelfs als er niemand passeert. Ken je dat gevoel? Wanneer verlies jij je geduld? Denk jij ook soms dat het je wel lukt om veilig de overkant te halen, ook al staat het licht op rood?
 
Het project ‘Veilig oversteken’ brengt in kaart hoe vaak voetgangers het rood licht negeren. De Antwerp Smart Zone wil begrijpen waarom en wanneer dat gebeurt. Om die aantallen op termijn te kunnen verminderen, wordt een onderzoek uitgevoerd op het kruispunt van de Kronenburgstraat, Nationalestraat, Volksstraat en Geuzestraat. Daar kruisen vijf straten elkaar, met in het midden twee trams. Het doel van het project is te komen tot gedragsverandering, zodat voetgangers de straat minder oversteken door het rood.

Hoe werkt het nu precies technisch?

  • Aan de oversteekplaats van de Nationalestraat registreert een camera alle voetgangers. Die beelden gaan via een beveiligd kanaal naar servers bij Digipolis, de digitale dienst van de stad. Computers tellen hoeveel mensen in welke richting oversteken. 
  • De verkeerslichten sturen een signaal door wanneer het rood of groen is.
  • De computer combineert deze gegevens en berekent hoeveel mensen het rood licht respecteren en of ze al dan niet op het juiste moment oversteken. 
  • Die tellingen worden op twee digitale schermen getoond aan de oversteekplaats in de Nationalestraat. De schermen tonen hoeveel mensen de laatste zeven dagen door het rood of door het groen overstaken.
  • Om het wachten aangenamer te maken, tonen de digitale schermen ook quizvragen over Antwerpen. Dezelfde computers beheren deze quizvragen.

Partners

Voor dit project werken we samen met Robovision en Siemens.

start
stap 1
stap 2
stap 3
stap 4
stap 5
einde

Project media

Privacy binnen dit project

Het project ‘Veilig oversteken’ gebruikt camerabeelden om voetgangers te tellen. Een computerprogramma gaat na hoeveel mensen de camera opmerkt en in welke richting ze zich verplaatsen. 

De Antwerp Smart Zone is enkel geïnteresseerd in aantallen en niet in de identiteit van mensen op straat. Wie meerdere keren in beeld komt, wordt telkens geteld als nieuw individu. Het systeem herkent geen personen. Wanneer een medewerker het systeem nakijkt, krijgt die enkel wazige gezichten te zien.

Meebouwen? Zeker!

Om onze slimme stad te bouwen, werkt de Antwerp Smart Zone liefst samen met ondernemers en wetenschappers. Ben jij zo iemand? Neem dan zeker contact op om mee te experimenteren.

Bouw mee

Meedoen? Graag!

Niemand kent onze stad beter dan wie er woont of werkt. Daarom wil de Antwerp Smart Zone graag de ideeën en inzichten kennen van zoveel mogelijk inwoners, om Antwerpen samen nóg slimmer te maken.

Doe mee