Veelgestelde vragen

Er hangen sensoren om geluidsintensiteit te meten. Luisteren die mee?

Nee, luisteren kunnen ze niet. Het enige wat deze sensoren kunnen, is het aantal decibels meten. Of een hond blaft of een mens roept, is een verschil dat deze sensoren niet kunnen horen.

Kijken mensen mee via de camera’s?

Nee, alleen een computerprogramma ontvangt de beelden. Er kijkt dus nooit iemand mee en dat kan ook niet.

Wat is wifi?

Wifi of Wi-Fi is de afkorting voor 'Wireless Fidelity' en is de verzamelnaam voor draadloze netwerken. De naam is bedacht met een knipoog naar de audioterm HiFi (High Fidelity = hoge betrouwbaarheid). Je kent wifi vooral als het draadloos internet voor je PC of smartphone.

Wat is een sensor?

  • Een sensor is een kunstmatig zintuig. De meeste sensoren zijn elektronisch of mechanisch, al zijn er ook 'virtuele' sensoren. Machines gebruiken sensoren om de omgeving waar te nemen en informatie te verzamelen. Daarmee kunnen industriële of ICT-processen bestuurd worden.
  • Een sensor meet een natuurkundige grootheid zoals straling, druk, temperatuur, magnetisme, niveau, beweging, lichtsterkte, chemie, enzovoort. Sensoren zetten de gemeten grootheid om in een gestandaardiseerd stuursignaal voor verdere bewerking.
  • Sensoren kunnen worden gemaakt met dezelfde technologie als microprocessoren of geheugenchips, maar ook met andere technologieën.

Wat is een camera?

Een camera is een optisch en elektronisch apparaat dat bewegend beeld (= video) en geluid kan opnemen en opslaan.

Wat is een gateway?

Een gateway is een doorgang die twee computernetwerken met elkaar verbindt en samenwerking tussen verschillende soorten computers mogelijk maakt.

Wat is een weerstation?

Een weerstation is een verzameling instrumenten die het weer kunnen meten. Zo'n weerstation wordt vaak met de hand, maar tegenwoordig ook automatisch bediend.

Wat is Digipolis?

Digipolis is de digitale partner van Stad Antwerpen. Digipolis installeert, beheert en ondersteunt de IT-infrastructuur van de stad en ontwikkelt mee de digitale toepassingen. Zij werken daarvoor graag samen met andere partners. Enkele voorbeelden zijn

Wie is imec City of Things?

Imec vzw is een onderzoeks- en innovatiehub.
Imec City of Things is een onderdeel van imec dat is toegespitst op ‘smart cities’ en de daarbij behorende technologie. Imec City of Things onderzoekt het gebruik van technologische oplossingen om het leven van iedereen in de stad aangenamer te maken. Enkele voorbeelden zijn

  • verkeerslichten die rekening houden met de reële gebruikers van het kruispunt en de lichten wat langer op groen laten staan als dat nodig is.
  • slimme straatverlichting die het basketbalveldje enkel verlichten als er echt gespeeld wordt.
  • distributie van goederen en pakjes, met micro-magazijnen, ecologische voertuigen, fietskoeriers, koeltrucks enzovoort, om alles zo efficiënt mogelijk te sorteren, te verdelen en te leveren in de stad..
  • radarbeelden en sensoren die gegevens verbinden over regenval, rioleringen, waterverbruik, getijden van rivieren, enzovoort, zodat de brandweer sneller preventief kan optreden bij overstromingen.
  • verkeerslichten die rekening houden met onvoorspelbare omstandigheden - een ongeval, een betoging, festivaldrukte, kleine wegenwerken, een camion die de straat blokkeert - en automatisch de verkeerssnelheid of de wisseling tussen rood en groen licht aanpassen.
  • en zoveel meer ...

Imec gaat ook na hoe die oplossingen elkaar kunnen verbeteren.
www.imeccityofthings.be

Wat is The Beacon?

The Beacon is een business- en innovatiehub in de wereld van Internet of Things. Op donderdag 27 september 2018 opende The Beacon zijn deuren in het voormalige Tolhuis in Antwerpen. Deze realisatie van stad Antwerpen, imec, Havenbedrijf Antwerpen en Universiteit Antwerpen wordt ontwikkeld in samenwerking met technologiefederatie Agoria. Samen bieden deze partners toegang tot een sterk industrieel en logistiek netwerk van potentiële klanten, investeerders en onderzoekers. Zo wil Antwerpen zich positioneren als een belangrijke internationale hub voor digitale innovatie.

Wat is slimme stad?

Een slimme stad (smart city) is een stad die beheerd en bestuurd wordt met behulp van informatietechnologie en van het ‘internet der dingen’ (Internet of Things). Het doel is om de levenskwaliteit in de stad te verhogen, de afstand tussen inwoners en bestuur te verkleinen en de stad efficiënter te organiseren – de administratie, bibliotheken, ziekenhuizen, transportsystemen, nutsvoorzieningen, enzovoort. Een netwerk van sensoren, het internet en hoogstaande technologische apparaten verbindt alle onderdelen van de stad, waarbij het ‘internet der dingen’ de motor is. 

Wat is nudging?

Nudging geeft mensen een duwtje in de goede richting door gewenst gedrag aantrekkelijk te maken, zonder hen daarbij in hun vrije keuze te beperken. Het doel is om onbewuste keuzes te beïnvloeden, zodat mensen hun gedrag lichtjes bijsturen.