Wat is de Antwerp Smart Zone

Steden zijn permanent in evolutie. Het stratenplan van Antwerpen is gegroeid in de loop der geschiedenis: de afgebroken omwallingen, de ruimte die auto’s kregen, de groei aan torengebouwen, de Ring die de stad doormidden snijdt, enzovoort. Ook vandaag staat de stad voor een grote transformatie: van passieve constructie naar een slimme en actieve stad.

In de Antwerp Smart Zone testen Stad Antwerpen en imec City of Things verschillende mogelijkheden om de stad slimmer te maken. Of anders gesteld: hoe kan technologie het leven in de stad aangenamer en veiliger maken? Projecten die getest worden op Sint-Andries, kunnen later bruikbaar zijn in heel de stad.

Stel je voor... 

  • dat je morgen naar je werk kan fietsen langs de snelste route, rekening houdend met je gemiddelde snelheid en de verkeerslichten onderweg? 
  • dat je smartwatch een route kan kiezen waar de lucht schoner is? 
  • dat de brandweer bij overstroming tijdig kan langskomen met zandzakjes? 
  • dat je op de afrit van de Ring al meteen een parkeerplaats krijgt toegewezen? 

De mogelijkheden van een slimme stad prikkelen de fantasie, maar op een gegeven moment moet je érgens beginnen. Ontdek hier de lopende projecten van de Antwerp Smart Zone.

Kansen voor ondernemers en onderzoekers

De ontwikkeling van ‘smart cities’ is een nog jong domein. Een nieuw Antwerpen bouwen kan de overheid niet alleen. Dat kan enkel met de inbreng van burgers, bedrijven en onderzoekers.

Technologieën en oplossingen die écht impact hebben op het leven van mensen in de stad, bieden geweldige mogelijkheden. Neem contact met ons op als je mee het verschil wil maken.
 

Meebouwen? Zeker!

Om onze slimme stad te bouwen, werkt de Antwerp Smart Zone liefst samen met ondernemers en wetenschappers. Ben jij zo iemand? Neem dan zeker contact op om mee te experimenteren.

Bouw mee

Meedoen? Graag!

Niemand kent onze stad beter dan wie er woont of werkt. Daarom wil de Antwerp Smart Zone graag de ideeën en inzichten kennen van zoveel mogelijk inwoners, om Antwerpen samen nóg slimmer te maken.

Doe mee